Kate Pergnerová
HOUBOVÁ PAŠTIKA S BYLINKAMI
Dipy, pomazánky & studené omáčky VEGAN před asi 10 roky z www.goodmoodspoon.com
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibuli, nasekanou
- 2 stroužky česneku, drcené
- 4 střední klobouky portobella (nebo 450g jiných oblíbených, dostatečně aromatických hub)
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 lžičky houbového koření
- 120g slunečnicových semínek
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 lžíce sekané hladkolisté petrželky
- 1 lžíce sekaného tymiánu
- sůl, pepř
Postup
Slunečnicová semínka si předem namočte na 1-2 hodiny do vody, budou se pak lépe mixovat.
Rozehřejte olej ve větší pánvi a opékejte cibuli 5-7 minut. Poté přidejte česnek, houby nakrájené na kostky i houbové koření. Lehce osolte a přidejte obě větvičky rozmarýnu. Opékejte na středním ohni, dokud houby nejsou měkké a voda odpařená. Poté sejměte z plotny a nechte chladnout. Větvičky rozmarýnu vyndejte a vyhoďte.
Slijte slunečnicová semínka a spolu se všemi zbývajícími ingrediencemi je vložte do větší mixovací nádoby. Přidejte i zchladlé houby a po pulzech směs vymixujte do hladka. Pokud nemáte příliš výkonný mixér, můžete nahrubo nasekanou směs dokončit pomocí tyčového mixéru.
Hotovou paštiku přemístěte do vhodné nádoby a nechte chvíli odležet v lednici. Skvělá je jako náplň do sendvičů, nebo jako předkrm: servírujte s oblíbeným pečivem a dobrými olivami.