Jana Knotková
Bryndzové halušky
Těstoviny, noky... před více než 10 roky z www.menudomu.cz
Ingredience
- 300 - 330 g oloupaných brambor
- 80 g polohrubé mouky
- 40 g hladké mouky
- 1 malé vejce
- trocha soli
- 20 dkg slaniny nebo špeku vcelku
- 10 dkg bryndzy
- 1/2 kelímku kysané smetany nebo créme fraiche
- pepř
- pažitka
Postup
Slaninku nebo špek si vypečte dopředu, ať se pak plně můžete věnovat haluškám. Tuk pustí nejlépe, když se na ně jde pomaleji, ne na plný výkon plotýnky, jen tak budou kostičky zlatavé a křupavé. I bryndzu s kysanou smetanou smíchejte dopředu v míse, kam pak hned budete házet svůj uvařený materiál. Pažitku nasekat... a jde se na těsto...
Volte větší brambory, oloupejte je, navažte těch 300 - 330 g nebo poměrnou část, kolik budete dělat porcí, první polovinu brambory strouhejte na té nejnebezpečnější straně struhadla, jak ukazuju ve videu. Až už budete mít strach o prsty, přejděte do bezpečnější zóny strouhání na jemno. Vodu neslévejte. Ale nenechávejte je nikde moc dlouho stát, brambory by začaly hnědnout a halušky by se nepyšnily zrovna poutavou barvou. Přiklepněte vejce. Zamíchejte, osolte. Říká se, že bryndza utáhne slanost celého pokrmu, ale nemám tu zkušenost - nebo bych bryndzy musela na svůj vkus použít příliš - takže raději trochu solím i těsto i vodu, ve které se pak vaří. Pak vmíchávejte postupně polohrubou mouku. Tu upotřebte všechnu. Finální ladění konzistence už zajišťuje ta hladká. Pokud nebude třeba všechna, protože těsto už by pak vypadalo jako to na vánočku (a to je příliš tuhé na ty dírky ve vyráběči), nemusíte ji všechnu využít. Záleží i jak malé/velké vejce použijete. Doporučuju co nejmenší na tohle množství brambor.
Během toho už ohřívejte vodu ve velkém hrnci, připravujte sítko, když začne bouřlivě vařit, osolte a jde se na věc. Na tvorbu halušek existuje víc udělátek a technik - jen tak nožem z prkýnka (moc se mi to neosvědčilo, chce to grif, napoprvé to není legrace), přes takové to strouhátko s jezdítkem ... a nebo si vypomůžete jako já... ostatně hospodyňka a hospodyň(?) musí být vynalézaví :))) Vaříme podle velikosti halušek cca 7 - 10 minut. Prostě ochutnávejte. Mají chutnat jako nočky nebo špecle, nesmíte cítit syrové brambory, překvapí vás příjemná měkkost. V tu chvíli jsou ready.