Jana Knotková
FISH CAKE, RYBÍ KARBANÁTEK
Ryby před asi 10 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- Na 4 menší karbanátky:
- 200 g filetu z tuňáka
- 200 g filetu jiné mořské bílé ryby ( treska, okoun, okouník, mahi-mahi, …)
- 4 jarní cibulky
- 1 malá šalotka
- hrst čerstvého koriandru, hrubě nasekaného
- čili paprička podle chuti
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce rybí omáčky (můžete pro změnu nahradit třeba ústřicovou)
- 4 lžíce vývaru nebo bílého vína
- strouhanku nebo tempura strouhanku na obalení
- extra panenský olivový olej nebo ghí
Postup
1. Rybí maso namelte, nastrouhejte na hrubém struhadle nebo pokrájejte na jemné kousky. Smíchejte se zbylými ingrediencemi přičemž šalotku krájím velmi jemně a jarní cibulku s čili papričkou na silnější kolečka. Je příjemné když narazíte ve šťavnatém masíčku na kousky cibulek.
2. Směs rozdělte na 4 díly, z každého vytvarujte karbanátek a obalte ve strouhance. Smažte na středním až silném ohni relativně krátce z obou stran, rybí maso je velmi rychle propečené. Smažila jsem na přepuštěném másle a jsou úžasné. Je to také skvělá věc na grill, ale doporučuji použít rybí mřížku, jsou velmi křehké.
3. V Thajsku se namáčejí do sladkokyselé čili omáčky. Toto je další způsob servírování. Na řez rozpečených ranních houstiček jsem použila něco jako domácí tatarku odlehčenou jogurtem, francouzskou hořčicí a čerstvým koriandrem. Také jsem na fish cake umístila tenoučký plátek citrónu i s kůrou, který celé dílo krásně osvěží.