Jana Knotková
RANNÍ HOUSTIČKY
Pečivo před více než 10 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- Na 6 houstiček:
- 250 g /470 ml chlebové mouky
- 220 g /220 ml vody nebo mléka
- 1/8 lžičky sušeného droždí
- lžička třtinového cukru
- lžička soli
- větší špetka mletého koriandru
- hrst jemných ovesných vloček
- hrst semínek se sušeným ovocem (použila jsem pistácie, slunečnicová semínka a hrozinky)
- trošku semínek či oříšků na posypání
- mouku na pomoučení
Postup
1. Večer smíchejte mouku, vodu, sůl, cukr a koření (s tím bych i trochu zaexperimentovala – skořice, badyán, curry, ..), přikryjte fólií a nechte na teplém místě až do rána (12-18 hodin).
2. Ráno by těsto mělo být řídké plné bublinek. Silně si pomučte vál, na něj toto těsto přendejte. Prsty trochu roztáhněte na placku a přeložte jednou či dvakrát. Nechte 10-15 odležet a pak znovu roztáhněte na placku.
3. Placku rovnoměrně posypejte směsí vloček, oříšků, semínek a sušeného ovoce. Přehněte nejprve obě boční strany do středu, poté vrchní i spodní. Vznikne Vám tak malý čtvercový bochník, rozkrojte ho na 6 stejně velkých dílů. Pomučte si ruce, každý díl lehce zaoblete, posypejte semínky a položte na plech nebo do formy na muffiny.
4. Předehřejte si troubu na maximum. Pokud spěcháte, můžete dát rovnou péci do trouby a nebo strukturu těsta ještě trochu vylepšit a nechat ho vykynout dalších 1,5 – 2 hodiny. Po vykynutí vložte do trouby snižte výkon na 220°C (horkovzdušná) a pečte 20 – 25 minut, tak aby mely zlatou kůrku.