Jaruna
Kysané zelí s jablky a slaninou
Saláty před asi 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 120 g uzené slaniny, nakrájené na plátky
- 2 jablka, oloupaná, zbavená jádřince a nastrouhaná
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
- 1 lžička mletého kmínu
- 750 ml cideru nebo jablečného moštu či džusu
- 75 ml bílého vinného octa
- 1 kg kysaného zelí, scezeného
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1 Slaninu vložte do velkého těžkého rendlíku vhodného do
trouby, ke kterému máte i poklici. Zahřívejte na středním ohni,
aby slanina pustila většinu tuku, asi 5 minut; podle potřeby
obracejte. V kastrolu ponechte jen lžíci tuku, zbývající
odeberte.
2 Slaninu nakrájejte nahrubo a odložte. Do rendlíku vložte
jablka, cibuli, česnek a kmín a stáhněte oheň na mírný.
Přiklopte, ale nechte pokličku našikmo, a opékejte, aby cibule
změkla, asi 5 minut.
3 Odklopte, vmíchejte cider a ocet, zvyšte oheň a přiveďte k
varu. Vařte asi 5 minut, aby tekutina zhoustla na sirupovitou
konzistenci.
4 Ztlumte oheň na mírný. Vmíchejte zelí a slaninu.
Přiklopte a 10 minut vařte, aby se zelí prohřálo a změklo. Podle chuti osolte a opepřete.
NĚCO NAVÍC
Recept na domácí zelí kvašené ve sklenici najdete tady.