Kate Pergnerová
Domácí vegan sýr
Sýr VEGAN před více než 10 roky
Ingredience
- 1/2 šálku + 2 lžíce kešu, 1/4 šálku nutričních kvasnic, 1 lžička cibulového prášku, 1 lžička mořské soli, 1/2 lžičky česnekového prášku, 1 + 3/4 šálku neslazeného sójového mléka, 1/2 šálku agar vloček, 1/4 šálku řepkového oleje, 2 lžíce bílého/žlutého miso, 1 lžíce citronové šťávy, 3 lžičky lanýžového oleje (volitelně), nasekaná jarní cibulka (volitelně)
Postup
Olejem zlehka vymažeme 3-4 malé zapékací misky.
V robotu rozmlěníme kešu (ale ne úplně na pastu). Přidáme nutriční kvasnice, cibulový prášek, sůl a česnekový prášek. Ještě třikrát zapulsujeme, aby se koření se smsí dobře smísilo.
Ve velkém hrnci smícháme sójové mléko, agar a olej. Na vysokém plameni přivedeme k varu, poté snížíme na střední plamen. Zakryjeme pokličkou a 10 minut vaříme, nebo dokud se agar nerozpustí. Občas zamícháme. Do robotu ke směsu pomalu přiléváme směs mléka, agaru a oleje. Mixujeme 2 minuty, nebo dokud není směs krémová a hladká. Poté přimícháme miso, citronovou šťávu, lanýžový olej a cibulku (když je používáme).
NA STROUHANÝ NEBO PLÁTKOVÝ SÝR:
Sýrovou směs přeneseme do mističek, zakryjeme a dáme chladit, dokud není sýr pevný. (Trvá to asi 4 hodiny). Když je sýr hotový, nožem ho vyndáme z mističek a narájíme nebo nastrouháme.
NA KRÉMOVÝ SÝR (např. na omáčky): sýr můžeme hned používat jako krémový sýr, který rozehřejeme v pánvi.
Sýr vydrží v lednici zakrytý 4 dny.