Kate Pergnerová
Celozrnný chleba
Pečivo VEGAN před více než 10 roky z eatandrunandlove.blogspot.cz
Ingredience
- 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky (hrnek mám 250ml)
- 1 hrnek hladké mouky
- 7g sušeného droždí (jde to ale i z klasického čerstvého droždí, z půlky kostky. Akorát je třeba přidat více mouky, jinak bude těsto moc řídké)
- hrnek a půl vlažné vody
- sůl
- slunečnicová semínka
Postup
Všechny suroviny smícháme a a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně 45 minut. Poté ho znovu propracujeme a necháme znovu kynout 45 minut.
Pak si rozpálíme troubu, do které vložíme pečící nádobu i s poklopem (pekla jsem to v prastarém pekáči, ve kterém mamka peče kačenu :D), aby se nahřála. Po pár minutách, až bude nádoba teplá, do ní vložíme bochník chleba, který uplácáme pořádně pomoučenýma rukama na pomoučeném vále.
A chléb pečeme přiklopený poklopem, při 230 stupních, zhruba 45 minut. Pak už jej jen vytáhneme a necháme vychladnout zabalený v utěrce.