Jaruna
Americký hamburger z vyzrálého hovězího
BBQ před více než 11 roky z www.recepty.cz
Ingredience
- 750 g Hovězí maso (vyzrálé, například odkrojky z roštěnce, pomleté)
- 4 ks Žemle
- 3 lžička Worchestrová omáčka
- Olej (několik kapek na potření)
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Cibule (dle chuti)
- Rajčata (dle chuti)
- Salát (dle chuti)
- Plátkový sýr (dle chuti)
Postup
Mleté maso důkladně prohněťte se solí a pepřem. Můžete dochutit i worcesterskou omáčkou. Z masa vytvarujte plošší karbanátky a dobře je upěchujte. Potřete olejem a z obou stran dobře opečte nejlépe na grilu či grilovací pánvi, případně na nepřilnavé silnostěnné běžné pánvi. Podávejte podle vlastní fantazie, v nasucho opečené rozkrojené žemli s oblohou ze salátových listů, cibule, rajčat a sýra, nebo „na vidličku“ jen na půlce žemle a ozdobené zeleninou, kterou jste krátce opekli ve výpeku v pánvi.
Know-how
Aby se hamburger nerozpadal, je třeba použít vysoce kvalitní, šťavnaté maso, které má určité množství vnitřního tuku, jenž při umletí působí jako pojidlo. Je zapotřebí maso dobře upěchovat a vytvarovat – nám se osvědčil i přídavek lžičky škrobu do masové směsi a lehké slisování placek mezi dvěma prkénky.