JUST SPICE
ŘECKÉ KUŘE KAPAMA
POSBÍRANO CESTOU před asi 10 roky
Ingredience
- • 1 kuře rozdělené na 6 kousků
- • 2 rozčtvrcené červené cibule
- • 3 stroužky česneku na tenké plátky
- • 2 lžíce hladkolisté petržele drobně posekané včetně stonků
- • ½ lžíce chilli vloček
- • 400 g plechovka krájených rajčat
- • 1 lžíce rajčatové pasty / koncentrátu
- • 1 svítek skořice
- • 1 lžička mletého nového koření
- • 1 lžička celých hřebíčků
- • 3 bobkové listy
- • 1 lžíce červeného vinného octa
- • 300 ml suchého červeného vína + skleničku pro kuchaře
- • 2 lžíce olivového oleje
- • sůl
- • černý pepř
- • vařené brambory nebo bageta (čerstvý světlý chléb) k podávání
Postup
Osolte a opepřete kousky kuřete.
V kastrolu rozehřejte olej a opečte na něm kuře ze všech stran dozlatova: odložte na talíř.
Přidejte cibuli, česnek, petržel a chilli, smažte cca 5 minut do měkka. Přidejte rajčata, rajčatové pyré a vařte dalších 5 minut. Vraťte do kastrolu kuře, přidejte všechno koření, víno a ocet.
Vařte na mírném ohni ¾ hodiny až hodinu, dokud kuře nebude měkké a omáčka nezhoustne.
Vaření brambory nebo křupavá bageta jako příloha bohatě postačí – omáčka je výrazná.