Jana Knotková
Paella
Ryby před více než 10 roky z www.menudomu.cz
Ingredience
- 80g kulatozrnné rýže
- dohromady cca 320 ml tekutiny složené z vývaru a výtažku z mušlí
- trochu kořenové zeleniny na vývar
- 1/2 cibule do vývaru, půl nadrobno do paelly
- 1 stroužek česneku
- kousek červené papriky a zelené papriky
- 4-5 fazolových lusků
- 3 lžíce rajčatové passaty
- 1 malý kalamár - očištěný tubus
- 200g mušlí slávek
- krevet kolik chcete, tak 3-5
- malý panák bílého vína
- sůl a pepř
- špetka mletého šafránu
- lžička sladké papriky
- trochu chilli, pokud ho máte rádi
- 2 - 3 lžíce olivového oleje
Postup
Stačí mrknout na desetiminutové video a víte všechno, co pozřebujete. Vývar je klíčový, v tomto případě opravdu zapoměňte na bujóny. Není to nic složitého. Na trošince oleje orestujte kuřecí kosti spolu s oloupanou kořenovou zeleninou a jak začnou hnědnout, přidejte i krevetí zbytky z očišťování. Alespoň jednu krevetu takto očistěte, i pokud ostatní chcete mít v paelle nevyloupané. Hlava a skelet dají vývaru správný nádech kuřeco-rybí chuti a krevety samotné si v paelle pobudou jen posledních 5 minut, takže takhle rýže nabírá chuť rovnou od začátku. Stejně tak je možno nepředdělávat mušle a nechat je otevřít čerstvé až v těch posledních minutách na plotně, ale opět přijdete o plnou chuť, kterou rýže nasává hned od začátku. Je to i pohodlnější na konzumaci, protože do nastevřených mušlí pak zapadne i rýže a zelenina a jste pak víc oblemcaní, stejně tak u krevet...a šafrán s paprikou vaše prsty poznamenají. Pak také tedy záleží, v jakém kruhu lidí paellu konzumujete. Zpět k vývaru - když je zelenina tu a tam hnědá a kost zatažená, vše zalijte vařící vodou z rychlovarné konvice. Dělám tak i zlatý kuřecí bujón, nejdřív vše zarestovat a pak přelít horkou vodou, protože se dělá mnohem méně pěny, která by vývar následně kalila a vše má mnohem lepší barvu. Navíc, pro barvu i silnější chuť, je nejlepší přidat i dozlatohněda orestovanou cibuli, která dodá ty správné grády. Vývar na paellu vařte tak 30-40 minut, to bohatě na základ dobrého jídla stačí. Pak přeceďte a přidejte tekutinu z mušlí. Než ho nalijete na pánev, má být horký, aby se vše příliš neochladilo.