Kate Pergnerová
Vegan burger
Burger VEGAN před více než 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- Housky:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček sušeného instantního droždí (asi 2 a 1/2 lžičky)
- 1 lžíce (hnědého) cukru
- 1 lžička soli
- 1 hrnek vlažného sojového nebo jiného rostlinného mléka
- 3 lžíce olivového nebo slunečnicového oleje
- sezamová semínka na posypání
- Burgery:
- 1 balení tempehu natural (můžete použít i uzený, marinovaný či smažený, jsou lépe k dostání a odpadne otrava s vařením, ale patrně to trochu ovlivní chuť)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule
- 2 větší stroužky česneku
- 1 konzerva čočky (Bonduelle) nebo cca 240 gr vařené čočky
- 1 hrnek na hrubo nasekaných, opražených vlašských ořechů
- 1/2 hrnku polohrubé mouky (na kterou jsem zapomněla a nijak to nevadilo, můžete dát i strouhanku)
- 1 vrchovatá lžička sušené bazalky
- 1 lžička soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- olej na smažení
- Obloha:
- Kečup, horčice (příp. sojanéza či jiný dressing), rajče, salát nebo špenát, kyselá okurka, cibule (na kterou jsem, opět, omg, zapomněla...). Či cokoli jiného co máte rádi.
Postup
Housky: V míse smíchejte suché ingredience, promíchejte, poté do nich zapracujte mléko a olej (pozor, nesmí být studené!). Dobře propracujte, ideálně hnětacím hákem v kuchyňském robotu (asi 5 minut) nebo velmi dobře a důkladně rukama. Podle potřeby přidejte trochu mouky, ale nevadí, pokud se těsto trošičku lepí (hlavně aby s ním šlo pracovat). Těsto nechte asi čtvrt hodiny odpočinout pod vlhkou utěrkou, poté rozdělte na 6 bochánků, dejte je na plech s pečícím papírem a trochu splácněte. Nechte asi 20 minut kynout. Troubu předehřejte na 200°C. Vykynuté bochánky potřete trochou oleje rozmíchaného s mlékem a posypte sezamovými semínky. Pečte dozlatova asi 15 minut. Po vytažení z trouby nechte ještě chvíli dojít na plechu, poté přendejte na rošt a před rozkrojením nechte plně vychladnout.
Burgery: Pokud používáte tempeh natural - rozdělte ho na 4-5 kousků, ve větším hrnci přiveďte k varu vodu s trochou sojové omáčky, tempeh dejte do cedníku a zavěšte těsně nad hladinu vody. Přikryjte poklicí a nechte asi 20 minut vařit/pařit (tempeh to zbaví hořkosti). Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji (asi 5 minut), poté přidejte rozmačkaný česnek a smažte další 2 - 3 minuty. Spolu s ostatními ingrediencemi přendejte do mixéru (resp. food processoru), tempeh do něj rozdrobte rukama. Mixujte, dokud nejsou ořechy více méně rozmělněné na malé kousky (ale směs by nemělabýt úplně kašovitá). Ochutnejte a příp. dále dochuťte. Rukama tvarujte burgery, mě jich vyšlo asi 5, ale dělala jsem spíš tlustší, myslím, že tenčí neuškodí, alespoň budou lépe propečené a vyjdou vám do všech housek. Burgery osmahněte na pánvi na oleji, z každé strany asi 3 minuty (dokud nejsou pěkně opečené). Pokud používáte sýr, můžete ho dát na burgery a ty dále rozpéct v troubě pod grilem (viz foto), příp. v mikrovlnce (v té to jde lépe), aby se sýr roztekl.
Hamburgerové housky rozkrojte a z rozkrojené strany opečte. Jednu půlku namažte kečupem, druhou hořčicí. Na spodní půlku položte burger, na něj salát, cibuli, rajče, okurku ......... přiklopte vrchní půlkou a podávejte.