Kate Pergnerová
Marinované portobello s polentou
Houby VEGAN před více než 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- dva větší klobouky houby portobello
- půl hrnku olivového oleje
- čtvrt hrnku balzamikového octa
- 2 lžíce javorového či agáve sirupu
- dva rozdrcené stroužky česneku
- Polenta:
- 1 hrnek kukuřičné kaše
- 2 hrnky zeleninového vývaru či voda + dobrý bujón (sypký Alnatura)
- půl hrnku rostlinné smetany
- 1/3 hrnku lahůdkového droždí (tebi) - nikoli klasické droždí!
- 1 lžíce nadrceného čerstvého tymiánu
- 1 lžíce nadrceného čerstvého oregana
- čerstvé bylinky dle chuti (pažitka, petržel ...)
Postup
Klobouky očistěte, ingredience na marinádu smíchejte a nalijte do sáčku či krabičky. Vložte houby, promněte a dejte marinovat do lednice. Teoreticky by mohlo stačit marinovat houby cca hodinu, ale čím déle, tím lépe - já klobouky nakládám obvykle den před přípravou jídla.
Když jsou houby ochucené, opečte je z obou stran na grilu či na pánvi - z každé strany pár minut. Pokud jsou klobouky větší a tlustší, doporučuji přikrýt pánev pokličkou a krátce je podusit.
Na polentu přiveďte vývar či vodu s bujónem k varu a poté pomalu za neustálého míchání přisypávejte polentu - nesmí se udělat hrudky. Krátce povařte do zhoustnutí, poté vlijte smetanu, přisypte droždí a bylinky. Obvykle se trochu liší různé druhy a značky polenty, pokud je vaše příliš hustá, nařeďte ji do požadované konzistence rostlinným mlékem.