Jana Knotková
Květáková polévka s lískovými ořechy a šalvějí
Polévky před více než 10 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- Suroviny:
- 1 hlávka květáku
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 polévkové lžíce oleje
- horká voda
- 1 hrnek uvařených bílých fazolí
- 100 gramů lískových ořechů
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- šalvěj na ozdobu
- sůl + pepř
Postup
Pokud nemáte uvařené fazole, začněte s jejich přípravou. Přes noc namočené fazole propláchněte, zalijte vodou a uvařte do měkka.
Ořechy vhoďte na pánev a na trochu prudším ohni nechte opražit. Že je hotovo poznáte tak, že slupky začnou praskat a když vezmete jeden oříšek do ruky, půjde slupka lehce sloupnout.
Sundejte z plotny a nechte trochu vychladnout.
Květák rozeberte na růžičky a řádně propláchněte. Do hrnce dejte polévkovou lžíci soli, zalijte studenou vodou a přidejte květák. Takto nechte asi 10 minut odstát - viz výše.
Mezitím si oloupejte česnek a cibuli. Cibuli nakrájejte na drobno.
V hrnci rozehřejte olej a cibulku chvíli restujte, přidejte prolisovaný česnek, asi 1 lžičku soli a pepře kolik uznáte za vhodné. Promíchejte.
Přidejte květák a minutku jen restujte. Dejte si uvařit vodu do konvice. Zalijte květák horkou vodou tak, aby byl zcela ponořený. Vařte BEZ pokličky asi 20 minut.
Opražené ořechy promněte v dlaních a odrolte slupky. Asi čtvrtinu ořechů odeberte na posypání a v hmoždíři je natlučte na menší kousky.
Zbylé tři čtvrtiny ořechů dejte do koktejlového mixéru, zalijte asi 200 ml vody a nechte minutu mixovat. Přidejte uvařené fazole a trochu vývaru, ve kterém se květák vařil a umixujte na kaši.
Kaši z mixéru přilejte do hrnce ke květáku a vše ještě promixujte ponorným mixérem. Pokud není polévka dostatečně teplá, trochu doohřejte.
Přidejte citronovou šťávu, případně dosolte a dopepřete.
Sušenou šalvěj nakrájejte na drobno a na sucho nechte na pánvi rozvonět. Pokud máte čerstvou šalvěj, nepražte ;)
Polévku nalijte do misek a ozdobte utlučenými lískovými oříšky a opraženou šalvějí.