Kate Pergnerová
Thajský tempeh s koriandrem
Tempeh VEGAN před více než 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- cca 350 gr tempehu natural (záleží, kolik se vám vejde do pekáčku)
- 1/2 střední cibule
- 2 menší jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 thajská červená chilli paprička zbavená jader
- šťáva z 1/2 limetky
- 2 lžičky jablečného octa
- 3 lžíce sojovky/tamari
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky hnědého cukru
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 2 lžičky čerstvého nasekaného tymiánu
- 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- cca 1 hrnek zeleninového vývaru (či bujón Alnatura s vodou)
- Koriandrový přeliv (určitě nevynechejte!!!):
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/4 lžičky mletého sušeného koriandru
- 1 hrnek lístků čerstvého koriandru (tj. asi dva svazky)
- šťáva z 1/2 limetky
- 1/4 hrnku vody
- Příloha: rýže, quinoa
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Všechny ingredience na tempehovou marinádu (tj. ty uvedené před koriandrovým přelivem, bez tempehu) dejte do mixéru a rozmixujte, malé kousky můžete nechat v celku. Přelijte do rendlíku a zahřejte téměř k bodu varu. Poté nalijte část do připraveného pekáčku či zapékací mísy, překryjte tempehem a přelijte zbytkem marinády. Pekáček zakryjte poklicí či alobalem a pečte asi hodinu, v polovině pečení tempeh obraťte. Po hodině odstraňte alobal a pečte ještě dalších cca 15 minut.
Koriandrový přeliv: na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte česnek, sušený koriandr a trochu soli a smažte asi minutu (pozor, nespalte česnek!). Poté s ostatními ingrediencemi na koriandrovou omáčku přendejte do mixéru a rozmixujte.
Tempeh podávejte s rýží či quinoou, trochou marinády, ve které se tempeh pekl, koriandrovým přelivem, čerstvým koriandrem a nasekanou jarní cibulkou.