Kate Pergnerová
Sendvič s rajčatovo-bazalkovým pestem, humusem a avokádem
Sendviče, chlebíčky, wrapy VEGAN před více než 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- oblíbený chléb (celozrnný či bílý) nakrájený na plátky
- hummus, kupovaný (seženete v některých zdravých výživách, v řeckých potravinách, v M&S či v Albertu) či dle tohoto receptu
- rajčatovo-bazalkové pesto (viz níže)
- 1 - 2 zralá avokáda (mělo by být měkčí na omak a když odklopíte stopku, avokádo by pod ní mělo mít svěží zelenou barvu)
- 1 - 2 větší rajčata
- oblíbený listový salát (např. Lollo)
- sůl, mletý černý a růžový pepř
- Rajčatovo-bazalkové pesto:
- 1 velký či 2 střední stroužky česneku
- 1 hrnek čerstvých bazalkových listů (při odměřování bylinky lehce zmáčkněte)
- 1/4 hrnku sušených rajčat v oleji (lehce okapaných)
- 1/4 loupaných konopných semínek (malé balení seženete ve zdravé vyžívě, větší např. od fy Carun)
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce vody
- 1 - 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Postup
Velký stroužek česneku rozmačkejte do mixéru (resp. food processoru), přidejte všechny ostatní ingredience na pesto a krátce rozmixujte. Výsledná struktura záleží na vás, můžete pesto nechat hrubší nebo ho rozmixovat téměř dohladka. Chléb krátce opečte v toasteru či na pánvi. Na jeden krajíc namažte humus, posypte mletým růžovým a černým pepřem (příp. dosolte, ale obvykle to není nutné), poklaďte plátky avokáda a plátky rajčete. Na druhý (protilehlý) krajíc namažte vrstvu pesta, poklaďte čerstvými lístky bazalky a oblíbeným salátem. Sklapněte, stlačte, překrojte a podávejte ;).