Kate Pergnerová
Čokoládová roláda se zázvorem
Koláče, muffiny... VEGAN před více než 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- Roláda:
- 320 gr firm nebo extrafirm silken tofu (kde ho sehnat se dočtete např. zde)
- 1/3 hrnku javorového nebo agave sirupu
- 1/3 hrnku hnědého cukru
- 1 lžíce (jablečného) octa
- 1 lžíce horké kávy (lžičku instantní kávy zalijte lžící horké vody)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžíce mletých lněných semínek vyšlehaných vidličkou s 2-3 lžícemi vařící vody
- 1 hrnek polohrubé či hladké pšeničné mouky (část můžete nahradit např. špaldovou moukou)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 hrnku najemno mletých ořechů (např. mandlí)
- 1 lžička pečící sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/3 hrnku kakaa na pečení (např. Alnatura či holandského)
- špetka soli
- Čerstvý (bio)zázvor + marmeláda či oblíbený alkohol (ne pivo :P)
- Krém:
- 100 gr kešu ořechů natural
- 500 gr/ml bílého sojového jogurtu (homemade či Provamel či Alnatura)
- 110 gr rozpuštěného rafinovaného (tj. deodorizovaného) kokosového oleje (např. značka Naturata z Bioobchodu v Bělehradské)
- moučkový cukr dle chuti
- citronová šťáva (z 1/2 - 1 citronu)
- 1 plechovka kokosového mléka/krému na šlehačku či 1 balení rostlinné/ořechové šlehačky (např. rýžová či sojová Soyatoo)
- 400 gr čokolády (na potření rolády a na "kůru", v případě, že děláte poleno)
- Kandovaný zázvor nakrájený na kostičky
Postup
Roláda:
Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Silken tofu, javorový sirup, cukr, ocet, kávu, vanilkový extrakt a vyšlehané lněné semínko rozmixujte dohladka v mixéru (pokud máte méně výkonný mixér či používáte tyčový, nejprve rozmixujte samotné tofu, až poté přidejte ostatní ingredience). Do jiné mísy prosejte mouku, škrob, sodu, prášek do pečiva, zázvor, sůl a kakao, přidejte ořechy a dobře promíchejte. Tekutou směs vlijte do mísy s moukou a lehce, ale dobře zamíchejte. Těsto by mělo být hodně husté, pokud by ale bylo až příliš homogenní, přilijte trochu mléka. Těsto špachtlí rozprostřete na celý plech a dobře zarovnejte, nikde by nemělo být výrazně silnější či tenčí než na jiných místech. Zároveň si dejte pozor, aby byl pečící papír pod těstem narovnaný, jinak vzniknou otlakem v těstě sklady a při rolování by roláda mohla praskat. Pečte asi 12 minut.
Po vyndání nechte přibližně 5 minut chladnout. Na pracovní plochu rozprostřete čistou utěrku či ručník a poprašte ji kakaem. Za pomocí druhého plechu, který dáte pod utěrku, na ní překlopte roládu. Opatrně sejměte pečící papír, poprašte kakaem a přikryjte druhou utěrkou či přeložte volným koncem ručníku. Ještě horkou roládu opatrně z kratší strany pevně zarolujte (jedna vrstva utěrky/ručníku bude uvnitř) a nechte chladnout. Mezitím do používané marmelády (já dala pomerančovou) nastrouhejte asi 1 - 2 cm čerstvého zázvoru, přilijte kapku vařící vody a dobře zamíchejte. Roládu nechte zarolovanou chladnout asi půl hodiny, poté ji opatrně rozviňte (samotný konec - úplný "vnitřek rolády" nechte klidně lehce stočený, jinak by se mohl ulomit) a potřete vrstvou zázvorové marmelády. Nechte plně vychladnout.
Krém:
Krém si připravuji nejradši den předem, dobře ztuhne a lépe se s ním pracuje. Kešu ořechy spolu s jogurtem rozmixujte dohladka v mixéru. Pokud nemáte příliš výkonný mixér, kešu krátce (asi 10 minut) povařte ve vodě, poté je slijte. Půjdou lépe mixovat. Do rozmixovaných kešu s jogurtem přidejte rozpuštěný rafinovaný kokosový olej, asi 3 lžíce cukru moučka a šťávu z půlky citronu. Opět rozmixujte, ochuťte a příp. dochuťte další šťávou/cukrem. Nechte dobře ztuhnout v lednici. Když je krém tuhý, vyšlehejte kokosovou či rostlinnou šlehačku a postupně do ní zašlehávejte i kešu krém. Když je vše spojené, vraťte do lednice. Čím pevnější krém bude, tím lépe půjde roláda naplnit.
Poleno:
Vychladlou roládu potřete asi 1cm vrstvou bílého krému, posypte kandovaným zázovrem a s pomocí utěrky začněte roládu pomalu pevně rolovat. Pokud někde praskne, ničeho se nebojte a dál rolujte, zakryje se to čokoládou. Zarolovanou naplněnou roládu dejte ztuhnout do ledničky.
200 gr čokolády rozpusťte s cca 3mi lžícemi krému či rostlinné/ořechové šlehačky, zamíchejte a nechte v lednici ztuhnout do roztíratelné konzistence.
Pokud děláte kůru, 200 gr čokolády rozpusťte, vylijte na plech vyložený pečícím papírem a rozetřete do velmi tenké vrstvy. Nechte ztuhnout venku či v lednici/mrazáku. Poté nalámejte na tenké dlouhé proužky.
Roládu potřete čokoládový krémem, obložte nalámanou čokoládou a posypte moučkovým cukrem. Pokud chcete poleno, kousek rolády šikmo uřízněte a ze strany ho "přilepte" čokoládou.
Uf, hotovo. Kousky rolády podávejte s extra krémem a kandovaným zázvorem.