Kate Pergnerová
Nejlepší zimní sušenky
Cukroví, sušenky VEGAN před asi 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- 1/3 hrnku oleje
- 1/4 hrnku oblíbeného rostlinného či ořechového mléka
- 1 hrnek hnědého cukru
- 1 lžíce melasy (nevynechávejte!)
- 2 lžíce tmavého rumu
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nebo vanilková semínka či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1/4 hrnku kukuřičného škrobu nebo solamylu
- 1 a 1/2 lžičky přášku do pečiva
- 1/4 lžičky pečící sody
- 1/3 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
- 1/2 lžičky skořice
- 1/2 lžičky soli
- 2 hrnky nasekaných pekanových či vlašských ořechů (tak nějak středně, ani moc najemno, ani moc nahrubo)
Postup
Troubu předehřejte na 180°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Do větší mísy vlijte olej, mléko, cukr, melasu, rum a vanilku a (nejlépe šlehačem) velmi dobře prošlehejte, dokud směs jemně nezpění a nezhoustne. V jiné míse smíchejte mouku, škrob, prášek do pečiva, sodu, muškátový oříšek, skořici a sůl, promíchejte a poté vsypte do tekutých ingrediencí. Zamíchejte a vytvořte měkčí těsto (pokud by bylo příliš řídké, přidejte trochu mouky). Nechte ho asi 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Poté z těsta oddělujte vždy asi 1 lžíci těsta, vytvarujte kuličku a tu dobře obalte v nasekaných oříšcích. Koule vyskládejte na plech (nechte mezi nimi vždy asi 3 cm místa) a pečte přibližně 12 - 14 minut.