Kate Pergnerová
Švédské kuličky
Placky, burgery, (falafel) kuličky VEGAN před více než 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- 250 gr uzeného tempehu (příp. 1 hrnek uvařené hnědé rýže, pokud chcete soyfree kuličky)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 najemno nakrájená cibule
- 2 stroužky česneku - rozmačkané
- asi 400 gr vařené hnědé či zelené čočky (či 1 a 1/2 koznervy čočky Bonduel)
- 1 hrnek opražených vlašských ořechů
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička soli
- mletý pepř
Postup
Cibuli osmahněte na oleji lehce do hněda, přidejte česnek a ještě chvilku smažte. Přendejte do mixéru, přidejte všechny ostatní ingredience a párkrát zapulzujte, dokud se nevytvoří konzistentní hmota. Pokud se vám podaří jako mě rozmixovat směs úplně dohladka (což není úplně žádoucí), přidejte ještě trochu nadrobno nasekaného tempehu, ořechů a čočky. Rukama tvarujte menší kuličky a smažte dle návodu v úvodu. Po vyndání nechte okapat na papírových ubrouscích, podávejte s brusinkovou marmeládou (prodává např. DM drogérie) nebo dobrou hořčicí.