www.delibety.com
Limetkové kuře s koriandrem
Grilovačka před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 kuře o váze asi 1,6 kg
- NA MARINÁDU
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce celého černého pepře
- šťáva ze 2 limet a skrojky z 1 limety k podávání
- 1 svazek čerstvého koriandru (pár snítek si nechte na ozdobu, zbytek nasekejte najemno)
- sůl na dochucení
Postup
Příprava jídla
1. Upravte kuře naplocho. Nůžkami na drůbež nejprve odstřihněte celou páteř, pak kuře položte prsíčky nahoru na prkénko a tlakem dlaní stlačte a zploštěte. Ostrým nožem udělejte do masa zářezy – prsíčka nařízněte třikrát, stehýnka stačí dvakrát.
2. V hmoždíři rozetřete pepř s česnekem na pastu. Smíchejte ji s limetovou šťávou a nasekaným koriandrem. Kuře vložte do mísy, zalijte marinádou a důkladně ji vmasírujte do kůže a do zářezů. Překryjte fólií a nechte v chladu uležet aspoň dvě hodiny, lépe přes noc.
3. Kuře položte kůží nahoru na rozehřátý gril a lehce osolte. Zkuste odolat pokušení do masa píchat a obracet ho, a dvacet pět minut na něj nesahejte. Po uplynutí této doby bude maso hotové, vy ho však ještě obraťte a deset minut grilujte i z druhé strany, aby se kůže opekla krásně dokřupava. Hotové kuře pak položte na prkénko a nechte deset minut odpočinout.
4. Rozdělte kuře buď na tradiční porce, nebo ho sekáčkem rozsekněte napříč na přibližně stejné kousky. Podávejte posypané čerstvým koriandrem a se skrojky limety.
Když prší
Předehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Kuře vložte kůží nahoru do mělkého, ale dostatečně velkého pekáčku a pečte asi 40 minut, až bude hezky měkké a zlatavé.