Kate Pergnerová
Letní Zelený Falafel s Ořechy a Čerstvými Bylinkami
Placky, burgery, (falafel) kuličky VEGAN před více než 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- Ingredience:
- Falafel:
- svazek čerstvé máty (cca 8 snítek), ev. jiné bylinky (např. koriandr)
- svazek čerstvé petržele (cca 8 snítek)
- 200 gr pistácií natural (část můžete nahradit např. dýňovými, slunečnicovými semínky, mandlemi či jinými ořechy dle chuti)
- 2 hrnky vařené cizrny (či cirzny z konzervy/skleničky v nálevu. Část můžete nahradit hráškem.)
- 2 rozmačkané stroužky česneku
- 1 malá cibule (či půlka střední), nakrájená na kusy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 vrchovatá lžička římského kmínu
- 1 vrchovatá lžíce mouky (špaldové, pšeničné či pohankové pro GF verzi)
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup
Nejdříve připravte rajčatovou salsu a mátový jogurt. Oboje nejlépe chutná poté, co nějakou dobu odleží v chladu. Rajčata nakrájejte na malé kostičky, smíchejte s olejem a na drobno nasekanou chilli papričkou, oreganem a rozmačkaným česnekem. Dochuťte pepřem a solí a dejte do lednice. V jiné misce smíchejte jogurt s na drobno nasekanými mátovými listy, přidejte kůru a šťávu z jedné limetky, zamíchejte a také uložte do lednice. Co se týče kešu dresingu, nečekaně opět vše smíchejte (nejlépe v mixéru) a dejte do lednice.
Falafel: V mixéru dobře rozmixujte bylinky. Přidejte pistácie (ev. ořechy či semínka, která používáte) a opět dobře rozmixujte. Nakonec vložte cizrnu se zbytkem ingrediencí a párkrát zapulzujte mixérem, ev. ostatní ingredience rozmačkejte vidličkou či mačkadlem na brambory a rukama dobře prohněťte s rozmixovanými bylinkami a ořechy. Směs by neměla být úplně kašovitá, ideálně by v ní měly být hrubší kousky cizrny. Rukama tvarujte menší kuličky (velké asi jako vlašské ořechy, z uvedeného množství byste jich měli získat asi 24) a klaďte je na pečícím papírem vyložený plech.