Dorota Vozarova
Kořeněné mandle
zdravé mlsanie před asi 10 roky z kackazvykacka.blogspot.cz
Ingredience
- 500 g mandlí ve slupce
- 1 a půl lžičky mleté skořice
- 1 a půl lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku (dala jsem asi půl oříšku)
- 1 lžičku mletého kardamomu
- 1 lžičku mletého zázvoru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 3 lžíce tekutého medu
- hrubou sůl
Postup
Mandle dejte na plech vyložený pečícím papírem a ten pak do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 8 minut. Mezitím si připravte med a koření. Med musí být opravdu tekutý, vzhledem k tomu, že stejně půjde do trouby, neváhejte ho rozpustit v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Koření jsem použila částečně mleté - zázvor a skořici. Oříšek jsem nastrouhala. Kardamom vyloupala do hmoždíře, přidala pepř a půl lžičky hrubé soli a vše jsem utřela v prášek, pak jsem přidala vše ostatní kromě medu. Po 8 minutách jsem vyndala mandle s trouby, polila je medem a pořádně promíchala. Pak jsem je posypala kořením a znovu opravdu hodně promíchala. Vrátila jsem je do trouby na dalších 8-10 minut. Pokud po vytažení z trouby hodně lepí, ještě je tam na chvilku vraťte. Nakonec posypejte mandle hrubou solí dle chuti. Já jsem použila uzenou Maldonku. Při chladnutí mandle rukama rozděluju tak, aby nebyly slepené. Když jsou dobře upečené a při chladnutí jim budete věnovat trochu péče, neslepí se. Jsem z nich opravdu nadšená a doufám, že budou chutnat i vám.