Jaruna
Kuřecí prsa Diana
Kuře před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 kuřecí prsní řízky, nejlépe s kůží, mohou být i s kostí
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 šalotky, nakrájené nadrobno
- 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
- 70 ml klasického kuřecího vývaru
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička worcesterské omáčky
- 30 ml brandy
- 70 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce nahrubo nasekané hladkolisté petrželky + na ozdobení
- 1 lžička citronové šťávy
- 300 g brambor (varný typ B nebo C), oloupaných a pokrájených
- 2 lžíce másla
- 70 ml mléka
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
Postup
1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte, prošlehejte
s máslem a horkým mlékem. Promíchejte s parmazánem, osolte a
opepřete. Uchovejte horké.
2 Troubu předehřejte na 180 °C. V pánvi na středním plameni
rozehřejte máslo s olejem. Kuřecí řízky osolte, opepřete a
opékejte 2–3 minuty po každé straně dozlatova. Položte na
plech kůží nahoru a dejte na 5 minut do trouby dopéct.
3 Do uvolněné pánve vsypte šalotku a opékejte ji 1 minutu.
Přidejte česnek a míchejte 30 sekund. Přilijte vývar, přidejte
hořčici, worcester, brandy a smetanu a přiveďte k varu. Nechte
bublat 2–3 minuty, až se omáčka zredukuje na polovinu a
zhoustne. Vmíchejte petrželku a dotáhněte citronovou šťávou,
případně osolte. Podávejte s dopečeným kuřetem a připravenou
bramborovou kaší.