Kate Pergnerová
Zálesácká omáčka s knedlíkem
Omáčky (teplé) VEGAN před více než 10 roky z veganodaktyl.veganka.cz
Ingredience
- 1 Zálesák (uzené tofu se sezamem)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- listový špenát
- hlíva ústřičná
- kmín, římský kmín, muškátový oříšek, pepř, sůl
- alsan
- lahůdkové droždí
- hrnek sojového mléka (0,3l)
- hladká mouka na zahuštění
- houskový knedlík
Postup
Na alsanu si osmahneme pokrájenou cibulku s česnekem, až zesklovatí, přihodíme kmín (klidně i malinko víc) a špetku římského kmínu (tady bacha, ať to nepřeženete, ovládne to pak celý jídlo). K cibulce přihodíme pokrájeného zálesáka a mícháme, dokuď se taky trochu nechytne. Pak přihodíme špenát (použili jsme mražený listový, půlku balení, ale samozřejmě je lepší fresh), pokrájenou hlívu (dali sme tam vaničku hub, jinak dle chuti), zalejeme hrnkem sojového mléka, opepříme, osolíme, přidáme špetku muškátového oříšku, promícháme a ještě zahustíme hladkou moukou (rozkvedlanou s vodou v hrníčku – samozřejmě můžete zahustit něčím „zdravějším“). Přikryjeme pokličkou a necháme dusit za občasného promíchání, dokud hlíva nezměkne. Ke konci ještě přisypeme lahůdkové droždí (sypké), asi tak dvě lžíce a ještě promícháme.