Evič Králová
Grilovaná polenta
Bezmasa jidla před více než 10 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- Na polentu:
- 400 gramů kukuřičné krupice
- 1,5 litru vody
- 1 čajová lžička soli
- Na marinádu:
- 6 polévkových lžic sójové omáčky Shoyu nebo Tamari
- 4 polévkové lžíce oleje
- 4 stroužky česneku
Postup
Polentu si uvařte s dostatečným časovým předstihem, nejlépe den předem. Do hrnce nalijte vodu a přidejte 1 lžičku soli. Vodu přiveďte k varu a za stálého míchání vsypejte kukuřičnou krupici.
Přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte na mírném ohni, dokud nebude polenta hotová. Poznáte to tak, že se při zamíchání začně odlepovat od stěn hrnce a vařečka bude v kaši stát.
Uvařenou polentu rovnoměrně rozprostřete do pekáče, který bezprostředně před tím vypláchněte studenou vodou. To aby se nám polenta nelepila.
Nechte vychladnout.
Zcela vychladlou polentu nakrájejte na požadované tvary. Mně se nejvíce líbí trojúhelníčky.
Troubu zapněte na 190°C.
Připravte si marinádu ze sójové omáčky, oleje a rozmačkaného česneku.
Pekáč vyložte pečícím papírem a jednotlivé kousky polenty na něj naskládejte a potřete vytvořenou marinádou.
Pečte 20 - 30 minut, dokud nebude polenta nazlátlá.
P.S. Pokud vám zbyla nějaká marináda, můžete polentu v průběhu pečení otočit a pomazat marinádou, ale není to nutné. Bude dobrá i když je potřená pouze z jedné strany.