Sevillana
Arganový olej a pasta z mandlí Amlou
ALQUIMIA před více než 10 roky z blog.veruska.cz
Ingredience
- Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (80%) je prospěšný pro všechny orgány těla, z vitamínů v arganovém oleji vede E (proto je v kosmetice tolik anti-aging) a pak D, A, B. Jeho konzumace je blahodárná ve všech směrech, ale hlavně si na něm fakt pochutnáte. Především ve spojení s kvalitním pečivem a tzv. amlou – pastou z mandlí, arganového oleje a medu, kterou prý marokánci rádi snídají.
- Semelte 100 g na plechu v troubě orestovaných a předem oloupaných mandlí – pozor restovámí trvá chvilku a mandle rychle se dokážou spálit. Přidejte 1 až 2 lžíce tekutého medu a špetku soli. Do směsi nakonec postupně zamixujte 20 ml arganového oleje.
- Můžete je klidně nachystat týden dopředu, vydrží v pohodě v lednici. Skladujte v uzavřené nádobě.
Postup
Můj první pokus o amlou sežral téměř celý zatraceně malý flakon oleje a byl božsky dobrý. Děti mi hned snědli skoro celou dávku. Na druhý pokus jsem tedy arganový olej nastavila olivovým a taky to ušlo. Pokud ale nastavovat, pak vůbec nejlepší je kombinace s panenskými oleji pistáciovým nebo slunečnicovým. Však si to vyzkoušejte sami a nebojte se tuhle pochoutku podstrčit taky dětem třeba na svačinu.