Jaruna
Pečená kolena
Vepřový před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 středně velká vepřová kolena
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 palice česneku, oloupaného a drceného + 6 stroužků neoloupaných
- 3 cibule nakrájené nahrubo
- 300 ml světlého piva nebo vody
- křen, hořčice a čerstvý chléb k podávání
Postup
1 Kolena ostrým nožem nařízněte a obkružte u kosti. Maso pak prstem trochu uvolněte, ale kost ponechte. Řádně osolte zvenku i ve vzniklém otvoru, lehce opepřete a potřete drceným česnekem.
2 Do pekáčku naskládejte cibuli a neoloupané stroužky česneku a na to položte kolena. Podlijte pivem či vodou, zakryjte a nechte přes noc marinovat ve spíži.
3 Troubu předehřejte na 160 °C. Odkrytý pekáč s koleny vložte do trouby a pečte asi 2 hodiny doměkka a dozlatova. Během pečení otáčejte, podlévejte vodou a přelévejte vypečenou šťávou. Podávejte s křenem, hořčicí a chlebem.