www.delibety.com
Crepes Suzette
Víkend před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- Těsto:
- 100 g hladké mouky
- špetku soli
- 1 lžíci hnědého krupicového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžíci slunečnicového oleje do těsta (orig. rozpuštěné máslo)
- 300 ml polotučného mléka
- asi 2 lžíce světlého piva (nemusí být)
- rostlinný olej na potírání pánve
- Pomerančový karamel:
- 100 g másla
- 100 g hnědého krupicového cukru
- 150 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
- 1 lžičku jemně strouhané citronové kůry
- 3 lžíce pomerančového likéru (nejlépe Grand Marnier)
- 2 lžíce koňaku
Postup
Příprava jídla
1. Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej (máslo) a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé mléko; výsledná směs by měla připomínat (dvanáctiprocentní) smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo.
2. Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek). Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku; na jednu palačinku by měly stačit dvě a půl lžíce těstíčka. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozestřete po dnu pánve. Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky.
3. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další, dokud nespotřebujete všechno těstíčko. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.
4. Připravte pomerančový karamel: Na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to asi čtyři minuty; až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě tři až čtyři minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen.
5. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně ‚vykoupejte‘. Složte do šátečku a podávejte.