www.delibety.com
Jáhlová majonéza
Pomazánky, dipy před více než 10 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- Suroviny:
- 90 gramů hrnku jáhel (+ 400 ml vody)
- 40 gramů kešu ořechů
- 5 polévkových lžic olivového oleje½ polévkové lžíce vinného octa
- 1 ½ polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička agáve sirupu
- pepř
- 200 ml horké vody + navíc dle konzistence
- dle chuti navíc sůl, pepř, agáve sirup, koření, cibule,...
Postup
Kešu ořechy zalijte vodou a nechte odstát nejméně 2 hodiny.
Jáhly třikrát spařte vroucí vodou. Tím se odstraní případná zoxidovaná vrstva, která by jinak mohla být příčinou hořkosti. Poté nasypte spařené jáhly do hrnce, zalijte 400 ml vody, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se všechna voda do jáhel nevsákne.
Ještě horké jáhly přendejte do koktejlového mixéru, přidejte odmočené a propláchnuté kešu ořechy, vinný ocet, citronovou šťávu, olej, sůl, sirup z agáve a horkou vodu. Vše promixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence bez hrudek.
Pamatujte, že během chlazení majonéza ještě zhoustne, proto přidejte tolik vody, kolik uznáte za vhodné. Každý má rád jinou konzistenci. Já přidávala navíc ještě asi 50 ml.
Podle chuti přidejte sůl, pepř, sirup z agáve, koření nebo třeba nakrájenou cibuli.