Jaruna
Kuře na paprice s máslovými noky
Velkej oběd před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 velké kuřecí stehno (celá zadní čtvrtka)
- sůl
- 1 lžička oleje + 1 lžička másla
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžíce másla + 1–2 lžíce smetany
- špetka muškátového květu
- 100–125 g krupice nebo dětské krupičky
Postup
1 Kuře osolte. V kastrole rozehřejte olej a máslo, vsypte cibuli a opékejte ji doměkka. Vložte maso a opečte ho ze všech stran. Potom maso odhrňte na stranu, cibuli posypte paprikou, a jakmile zpění, přilijte trochu horké vody; stačí tolik, aby bylo stehno potopené asi z poloviny. Duste asi 30 minut na mírném ohni. Měkké maso vyjměte a uchovejte teplé. Smetanu promíchejte s moukou a vlijte za stálého míchání do omáčky. Prošlehejte a mírně povařte 15–20 minut, aby omáčka zhoustla.
2 Na noky v misce ušlehejte máslo se špetkou soli a vejcem do pěny a postupně vmíchejte krupičku a smetanu. Z hmoty tvarujte dvěma lžícemi proti sobě trojhranné noky (lžíce předem smočte ve studené vodě) a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte 10–15 minut a pak noky vyjměte děrovanou lžící.
3 Ze stehna stáhněte kůži (pokud chcete) a maso oberte z kostí. Omáčku přeceďte zpět na maso přes jemné síto, dochuťte solí a podávejte s noky.
NĚCO NAVÍC
Kuřecí stehna s kostí jsou na dušení a omáčku nejlepší a maso je krásně šťavnaté.
Třené noky jsou hotové raz dva. Dají se také vykrajovat jednou lž ící přímo z misky, ale nebudou tak pěkné.
Pro změnu podávejte kuře na paprice s rýží, širokými nudlemi či jinými těstovinami.