Jaruna
Salát z čekanky a červeného zelí se sýrem Gruyère
Saláty před více než 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 2 šálky vlašských ořechů
- 1 menší hlávka červeného zelí
- 2 bílé čekanky
- 2 jablka Granny Smith
- 150 g sýru Gruyère cheese,
- ¾ šálku jablečného octa
- 2/3 šálku hroznového oleje
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 2 snítky tymiánu
- 2 lžíce dijonské hořčice
- čerstvě mletý bílý pepř
- sůl
Postup
Předehřejte troubu na 160 stupňů. Ořechy vysypte na plech a vložte je do trouby. Pečte je 5 – 7 minut, nebo dokud nebudou zlatohnědé. Pak je nechte zchladnout a prsty je rozlámejte.
Zelí rozčtvrťte a nakrouhejte nebo nasekejte. Dejte jej do mísy. V malém rendlíku na plotně svařte polovinu připraveného jablečného octa s trochou soli, tymiánem a česnekem. Poté šťávou přelijte zelí. Mísu se zelím přiklopte a nechte ho marinovat přibližně 8 hodin.
Na dresink smíchejte v malé míse zbylý ocet s dijonskou hořčicí, solí a špetkou bílého pepře. Poté pomalu vmíchejte hroznový olej, dodá dresinku hladkost.
Z čekanek odřízněte dřevnaté konce a těla rozlámejte na jednotlivé listy. Listy ze třech čekanek nakrájejte na tenké proužky. Jablka nakrájejte na sirky.
Těsně před podáváním slijte ze zelí většinu tekutiny. Do mísy k zelí přidejte jablka, pokrájenou čekanku a sýr. Vše promíchejte. Na talíř dejte několik listů zbylé čekanky, na ně porci zelí. Salát posypte opraženými ořechy a zakápněte jej připraveným dresinkem.