JUST SPICE
TORTILOVÁ POLÉVKA (Sopa Azteca)
POSBÍRANO CESTOU před více než 10 roky
Ingredience
- • 250 ml rostlinného oleje
- • 3 kukuřičné tortily nakrájené na proužky
- • 4 sušené papričky chipotle bez semínek (koupíte na www.justspice.cz)
- • 2 stroužky česneku
- • 1 bílou cibuli na tenká půlkolečka
- • 6 větviček tymiánu
- • 3 černé pepře (koupíte na www.justspice.cz)
- • 4 zralá rajčata překrojená na četvrtky
- • 3–4 šálky kuřecího vývaru
- • 2 lžíce olivového oleje
- • sůl
- K podávání:
- • 200 g natrhaného kuřecího masa
- • 80 g queso fresco (to je mexický sýr podobný fetě, tak ji můžete klidně použít)
- • 1 avokádo na plátky
- • 1 limetky na klínky
- • ½ šálku koriandrové natě
- • ½ šálku jemně nasekané bílé cibule
Postup
Název naznačuje, že má tahle polévka aztécký původ, ale její kořeny najdeme v kuchyních (tedy spíš kotlících) Taraskánců z Michoacánu. Má tucty variant, ale vždycky je to kořeněný rajčatový základ s různými druhy chilli. V Mexiku je oblíbeným vylepšením polévky chicharrón, vepřové škvarečky. Tak to třeba taky zkuste, chutě se krásně doplňují
Na pánvi rozehřejte asi 1 cm vrstvu oleje na dvakrát v něm osmažte proužky tortil dozlatova. Odložte na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku.
Ve stejném oleji osmažte papričky chipotle ze všech stran, dokud nezesvětlají a nenafouknou se. Nepřesmažte je, jinak zhořknou! Nechte je vychladit a pokrájejte na proužky.
Rozmixujte dohladka rajčata, česnek, tymián a pepř. V kastrolu rozehřejte olivový olej, přidejte rajčatové pyré a vařte na středním plameni 10 minut. Přidejte kuřecí vývar a vařte ještě 15 minut. Dosolte podle chuti.
Polévku podávejte v miskách. Do každé dejte trochu smažených tortil, kuřecího masa, papriček chipotle, sýra, avokáda a cibule. Přelijte polévkou, posypte koriandrovou natí a každému dejte dílek limety k dochucení.