Kate Pergnerová
Lasagne s houbami, kapustou a bešamelem
Těstoviny VEGAN před více než 10 roky z veganotic.blogspot.cz
Ingredience
- cca 12 plátků lasagní (ideálně ty, které se nemusí předem předvařit)
- 500 gr čerstvých hnědých žampionů či jiných hub dle chuti
- 300 gr natrhaných kapustových listů (bez tuhého stonku)
- 3 velké stroužky česneku
- 2 lžičky čerstvého či sušeného tymiánu
- 30 gr Alsanu či rostlinného oleje
- cca 100 gr vlašských ořechů
- 1 vrchovatá lžíce sezamových semínek
- 1/2 hrnku lahůdkového droždí (pozor, nejedná se o kvasnice)
- 1 litr rostlinného mléka (já měla domácí mandlovo-ovesné)
- 1 střední celer
- 2 střední cibule
- 3 bobkové listy
- pár kuliček pepře a nového koření
- 60 gr Alsanu
- 60 gr hladké mouky
- 3-4 lžičky dijonské hořčice
- pepř a sůl
Postup
Nejdříve si připravíme základ na bešamel. Celer nakrájíme na větší kostky, cibuli na hrubo a spolu s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření dáme do hrnce. Zalijeme mlékem a pomalu zahříváme. Těsně před tím, než se mléko začne vařit sejmeme z ohně. Přikryjeme pokličkou a dáme stranou. Kapustu omyjeme, dáme do hrnce se studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme 2-3 minuty, slijeme a necháme okapat. Houby nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme Alsan (30 gr) či zahřejeme olej, přidáme houby a smažíme asi 10 minut, dokud nepustí vodu a ta se nevypaří. Přidáme rozmačkaný česnek, tymián, sůl a pepř a ještě asi dvě až tři minuty osmahneme. Troubu předehřejeme na 180°C. Vlašské ořechy, sezam a droždí rozmixujeme do konzistence strouhanky. Mléko s kořenovou zeleninou opět zahřejeme a poté přecedíme. Na pánvi zahřejeme 50gr Alsanu, přisypeme mouku a za stálého míchání asi 2-3 minuty osmahneme. Sundáme z ohně, přilijeme trošku ochuceného mléka a rychle kvrdláme metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Postupně přiléváme další mléko a mícháme. Když je všechno mléko vmíchané do základu bešamelu, vrátíme na plotnu a opět zahříváme, mícháme, dokud nemáme hustý bešamel (stačí chvilička). Vmícháme hořčici, dochutíme pepřem a solí. Půlku bešamelu vmícháme do kapusty, 1/4 nalijeme na spod zapékací mísy. Navrstvíme první patro lasagní, na které nandáme kapustu. Pokryjeme další vrstvou lasagní, na tu nasypeme houby. Další patro lasagní potřeme zbytkem bešamelu a posypeme ořechovou směsí. Dáme do trouby zapéct asi na 30 minut.