Jana Knotková
Polévka ze žlutého hrachu
Polévky před více než 10 roky z veg-ethique.blogspot.cz
Ingredience
- Suroviny:
- 1 hrnek žlutého půleného hrachu
- 1 cibule
- 2 střední mrkve
- 1 velký nebo 2 malé batáty
- 3 stonky řapíkatého celeru (já dala kousek obyčejného, řapíkatý jsem neměla)
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lžička oregána
- 1 čajová lžička soli
- na dochucení: ume ocet, sójová omáčka, kayenský pepř
- na posypání: opražená nebo sušená naklíčená semínka
Postup
Hrách nasypte do hrnce, zalijte vodou a nechte přes noc odmočit.
Druhý den hrách propláchněte, přidejte do hrnce na kostičky nakrájené batáty, mrkev, celer, najemno nakrájenou cibuli, bobkový list, oregáno a zalijte vodou.
Přiveďte k varu a vařte pod pokličkou na mírném ohni dokud se nebude hrách rozpadat. Trvá to poměrně dlouho, asi 1 a 1/2 hodiny. Pokud jste v časovém presu, vemte si na pomoc tlakový hrnec.
Ke konci vaření přidejte sůl. Sůl nedávejte hned na začátku, protože by se hrách dobře neprovařil
Vyjměte bobkové listy. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
Pokud je na vás polévka mdlá, přidejte ume ocet a sójovou omáčku, popřípadě kayenský pepř.
Podávejte posypané opraženými nebo sušenými naklíčenými semínky.