Jaruna
Ruský boršč po našem
Polívky před více než 10 roky z www.jimejinak.cz
Ingredience
- 1 hrnek uvařných červených fazolí (nejlépe fazole červená ledvina)
- 1 cibule
- 1 červená řepa
- 1 malá mrkev
- 1 malá petržel
- 1 šálek dýně
- 1 šálek bílého zelí
- špetka soli
- olej
- koření: 1 bobkový list, 3 kuličky nové koření (můžete přidat také hřebíček a celý pepř či jiné podle vašich zvyklostí)
- 1 litr horkého vývar z fazolí (případně zeleninový vývar nebo voda)
- 2 stroužky česneku
- na dochucení: umeocet a sojová omáčka
Postup
Boršč mi nikdy nechutnal. Tři verze masa v jedné polévce to nebylo nic pro mě. A červenou řepu jsem taky nemusela. Ale tahle naše verze boršče, to je něco docela jiného. Že se jedná o boršč, jsem zjistila díky kuchařovi, kterého jsem učila vařit po našem. Udělala jsem mu tuhle svoji fazolovou polévku a on konstatoval, že to je skvělý boršč.
Začneme tím, že uvaříme fazole a nevylijeme z nich vodu. Dá naší polévce ten správný borščový šmak. Pokud není voda a máme jen fazole z předchozího vaření nevadí, ohřejeme zeleinový vývar. Když ani ten není, začneme vařit vodu.
Dále pokrájíme zeleninu. Cibuli a zelí na proužky, mrkev a petržel na drobné kostičky, dýni na větší, bude nám nahrazovat chuť brambor. Červenou řepu nastrouháme na hrubo.
Na lžíci oleje orestujeme cibuli se solí a po chvíli restování přidáme ostatní připravenou zeleninu. Restujeme několik minut, aby se lehce opekla a zavoněla, pak přidáme vodu z fazolí/vývar a uvařené fazole. Přidáme koření a přiklopíme. Teď máme čas jít dělat něco jiného, dokud se zelenina neuvaří do měkka.
Bude to trvat cca 20 minut. Nám doma chutná už takto uvařená nedochucená. Začátečníkům bude ještě více chutnat, když přidají trošičku sojové omáčky a umeocta.
Experimentovat můžete se zeleninou všeho druhu. Já ráda dávám na obměnu celer kořenový i řapíkatý, cuketu, taro brambor. Prostě podle toho, co máme doma.
Luxusní punc a podobu s borščem podávaným v lepších restauracích docílíte přidáním kopečku kysaného rostlinného jogurtu na polévku a navrch ještě sekaný čerstvý kopr.
Skvělá je i varianta, kdy místo umecota nakonec do polévky přidáte kysané zelí. Tuhle verzi zbožňujeme.
A když nejsou zrovna uvařené fazole, můžeme dát do polévky uzený tempeh, seitan nebo uzené tofu. Tyto polotovary ještě více evokují chuť masa, na kterou jsme u klasického boršče zvyklí.
Polévka je vhodná pro děti od 2 let. Pro menší děti by bylo potřeba ubrat sůl, olej, koření a dochucovadla, takže je snazší vařit jim jejich verzi polévky, klidně ze stejných surovin. Pro děti do roka využijeme jen zeleninu, pro děti staršího roku použijeme z tohoto předpisu jen zeleninu a fazole a špetičku soli. Pro děti od 1,5 roku přidáme trochu oleje a orestujeme zelninu. Dvouletým dětem dáme tuto polévku, ale pak teprve přidáme sojovou omáčku a umeocet.