Miroslava Stravová
Kuskus s brokolicí, žampiony a domácím pestem
Zeleninové před více než 10 roky z www.sklenik-expert.cz
Ingredience
- 150 g kuskusu
- 1 brokolice
- 6 ks krémových žampionů
- 1ks avokádo
- trochu limetové nebo citronové šťávy
- Kuskus s brokolicí a žampiony_2.jpgolej na smažení, sůl, pepř, houbové koření
- vlašské ořechy na ozdobu
- „české“ pesto:
- velká hrst vlašských ořechů
- svazek petržele
- 50 g strouhaného parmazánu
- cca 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř
Postup
1) Kuskus nasypte do misky, lehce osolte, zalijte horkou vodou tak, aby těstovinu asi o třetinu přesahovala, misku přikryjte a nechte asi pět minut odpočívat. Poté kuskus lehce zakápněte olivovým olejem a načechrejte vidličkou.
2) Připravte si domácí pesto: Do mixéru vsypte vlašské ořechy, petrželku a strouhaný parmazán. Postupně přilévejte olivový olej a rozmixujte na hladkou kaši. Podle chuti osolte a opepřete.
3) Pesto smíchejte s hotovým kuskusem.
4) Avokádo podélně rozřízněte, vyjměte pecku, oloupejte, obě půlky nakrájejte na tenké plátky, dejte do misky a zakapte citronovou nebo Kuskus s brokolicí a žampiony_4.jpglimetovou šťávou, aby nezhnědlo.
5) Brokolici rozeberte na růžičky, uvařte v osolené vodě do měkka a zprudka zchlaďte ve studené vodě, aby si zachovala svěží zelenou barvu.
6) Mezitím nakrájejte na tenké plátky omyté žampiony.
7) V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na smažení, vsypte brokolici, přidejte žampiony, osolte, opepřete, dochuťte houbovým kořením a zlehka opékejte, dokud nebudou žampiony měkké.
8) Kuskus s pestem servírujte spolu se zeleninou z pánve, čerstvým avokádem a vlašskými ořechy.