JUST SPICE
MUŠLE PEČENÉ S OPÁLENOU CIBULÍ A ŠAFRÁNOVÝM VÝVAREM
POSBÍRANO CESTOU před více než 10 roky
Ingredience
- 4 neoloupané červené cibule
- 12 neoloupaných stroužků česneku
- plechovka dobrých loupaných rajčat
- 2 lžíce papriky, pokud chcete být dokonalí, maličko ji orestujte na pánvi (ale opatrně, ať nezhořkne)
- 1 malá paprička ptačí oko nakrájená na tenké plátky (koupíte na www.justspice.cz)
- 80 ml extra panenského olivového oleje
- 40 g nahrubo nasekaných opražených mandlí
- ¼ lžičky šafránu namočeného ve 2 lžících vlažné vody (koupíte na www.justspice.cz)
- 1 kg mušlí slávek, očištěných a zbavených „vousů“
Postup
„Opálená“ cibule dodá omáčce v tomto Španělskem inspirovaném receptu příjemnou kouřovou chuť. Kombinace křupavých mandlí a delikátního šafránu je božská.
V troubě pod grilem ta častého otáčení (opatrně!) opečte cibule dokud jim nezčernají slupky. Potom troubu přepněte na normální pečení a teplotu 180°C a pečte do měkka 25 minut. Nechte trochu zchladnou a oloupejte. Slupky vyhoďte.
Stroužky česneku opékejte na pánvi pomalu 15 minut dokud nezměknou. Potom v nich vymáčkněte obsah a slupky opět vyhoďte.
Česnek i cibule rozmixujte na pastu.
Teplotu v troubě zvyšte na 220°C.
Cibulovou pastu přesuňte do pánve a přidejte k ní všechny ostatní suroviny kromě mušlí a přidejte 125 ml vody. Vařte pomalu 20 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Často míchejte. Osolte a opepřete. Pokud je potřeba, přidejte trochu vody.
Omáčku přelijte do pekáčku, přidejte mušle a promíchejte. Pečte 15 minut, v polovině ještě jednou promíchejte. Omáčka trochu zhoustne, ztmavne a obalí mušle, které do omáčky pustí šťávu. Pokud se některá mušle neotevře, vyhoďte ji!
Podávejte s křupavou bagetou a dobře vychlazeným pivem. Věřte, k tomuhle receptu chutná pivo výborně.