Lucie Hromádková
Zapečený chřest
zelenina před více než 10 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 1 svazek bílého chřestu
- 1 svazek zeleného chřestu
- 4 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 750 ml mléka
- 3 bobkové lístky
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 4 hrsti strouhanky
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Chřest omyjte, bílý oloupejte a ze všech stonků odřízněte zdřevnatělé konce. Poté chřest 3 minuty povařte ve vroucí osolené vodě. Zapékací mísu vymažte máslem a vyskládejte do ní okapaný a osušený chřest – střídejte zelený a bílý. Máslo rozpusťte v hrnci s těžším dnem, přidejte mouku a rychle ji promíchejte. Opékejte, dokud nezavoní a nechytne barvu. Rychle vlijte mléko a metličkou promíchejte, aby se nevytvořily žádné hrudky. Přidejte bobkový list a 15 minut za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Bobkové listy vyjměte, omáčku hodně ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Bešamelem přelijte chřest a 30 minut zapékejte. Na posledních 10 minut přidejte strouhanku a plátky másla.