Jaruna
Trhanec s jablky
Maškrty před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 středně velká jablka
- 240 g hladké mouky
- špetka soli
- 400 ml mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 8 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- 4 lžíce rumu Tuzemáku
- 4 lžíce moučkového cukru + trocha na posypání
- 3 lžíce rozinek, propláchnutých
- 3 lžíce másla na opékání
Postup
1 Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte mouku, sůl, mléko, krupicový cukr a žloutky a vše promíchejte v míse dohladka.
2 Z bílků ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte k těstíčku. Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte 1 lžíci másla, přidejte nakrájená jablka a nechte je mírně změknout. Stačí minuta a půl.
3 Přilijte do pánve polovinu těsta a na mírném ohni ho nechte ze spodní strany zezlátnout. Do těsta během pečení přisypte část rozinek. Poté ho otočte, nechte asi půl minuty zatáhnout i z druhé strany a natrhejte ho vidličkou. Pocukrujte 2 lžícemi moučkového cukru a nechte lehce zkaramelizovat. Na pánev mezi trhanec kápněte rum, zapalte a rum nechte vyhořet. Trhanec rozdělte na talíře, bohatě pocukrujte a stejně zpracujte i zbytek těsta.
Recept je z kuchařky Dobroty s příběhem, Portus Praha, o. s.