Jaruna
Vejce Benedikt
Snídaně před více než 10 roky z www.albert.cz
Ingredience
- 6 housek kaiserek
- máslo k namazání
- 6 velkých a silnějších plátků šunky
- 100 ml bílého vinného octa
- 6 vajec
- Na holandskou omáčku
- 6 lžic bílého vína
- 6 lžic bílého vinného octa
- 10 kuliček různobarevného pepře
- 2 bobkové listy
- 3 žloutky
- 300 g másla, rozpuštěného
- špetka soli
- 1/2 citronu, vymačkaná
- přidat všechny položky do seznamu
Postup
Recept vyšel v magazínu březen 2011.
1. Připravte holandskou omáčku: bílé víno, ocet, pepř a bobkové listy dejte do malého rendlíku. Přiveďte k varu a vařte, dokud se obsah nezredukuje na zhruba tři lžíce. Poté vychlaďte. Žloutky dejte do žáruvzdorné mísy a tu posaďte na kastrol s vroucí vodou (ujistěte se, že voda se nedotkne mísy) a vmíchejte k nim zhruba jednu lžíci octové redukce. Šlehejte dvě minuty, aby obsah zbělal. Mísu sejměte z tepla a pak ke žloutkům pomalu a postupně vmíchejte zbylý ocet i veškeré máslo. Přidávejte jej po troškách a každou další dávku přilévejte, až se předchozí zcela vstřebá. Špetku soli rozmíchejte se šťávou z poloviny citronu a vmíchejte do omáčky.
2. Kaiserky rozkrojte, spodní půlky namažte máslem, navrch dejte šunku, přiklopte a dejte do trouby o teplotě 160 °C.
3. Uvařte zastřená vejce. Ve větším hrnci přiveďte k varu dostatek vody rozmíchaný se 100 ml bílého vinného octa. Snižte plamen, aby voda jen lehce probublávala, a postupně do vody rozklepněte vejce: dejte je vždy co nejblíže vodní hladině, vyklepněte a pak se pomocí lžic snažte bílek ,zamotat‘ okolo žloutku. Vařte 2–3 minuty, vylovte pomocí vařečky či odpěňovačky.
4. Housky vytáhněte z trouby, odklopte vrchní díly, na šunku posaďte vždy jedno vejce, přelijte holandskou omáčkou, posypte pepřem, přiklopte druhou polovinou housky a podávejte.
• celé • 400 g • 100 g = 6,23 Kč • v…
• 250 g • 100 g = 7,96 Kč