ETA
Kitchenette - Věnec - Velikonoce last minute..
Velikonoce před asi 11 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 300 ml mléka
- 20 g čerstvého nebo 10 g sušeného droždí
- 80 g másla
- 625 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- kůra z jednoho pomeranče
- 6 lžic pomerančové šťávy
- 110 g třtinového cukru
- 2 vejce z volného výběhu
- 2 lžíce moučkového cukru
- ( hrst hrozinek )
Postup
V malém hrnci zahřívejte mléko, dokud není vlažné, dvě lžíce dejte do hrnečku a smíchejte s droždím. Do zbytku mléka dejte máslo, rozpusťte a následně zchlaďte.
Do mísy dejte 125 g mouky, sůl, lžičku cukru, kůru z pomeranče, v mléce rozmíchané droždí a mléčnou směs, vše zamíchejte a nechte 20 minut, nebo dokud nezačne bublat, odpočinout.
Přidejte zbylou mouku, cukr, 3 lžíce pomerančové šťávy, vejce a vypracujte hladké těsto, které nechte 1- 1,5 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem, kynout.
Potom těsto dejte na pomoučený vál a 2-3 minuty rukama zpracujte, rozdělte na 3 díly a vyválejte z každého 50 cm dlouhý váleček. Upleťte cop (pokud máte radi hrozinky, v tomto momentě je pozasouvejte mezi prameny copu), přeneste na plech a vytvořte z něj kruh, přikrytý utěrkou nechte znovu nakynout cca 20 minut, nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Předehřejte troubu na 180 °C a nakynutý věnec pečte 20 minut.
Smíchejte 3 lžíce pomerančové šťávy s moučkovým cukrem a štětcem natřete na věnec, který opět rychle vraťte do trouby na dalších 20 minut, nebo dokud není krásně zlatý.