Lenka
Polévka z dýně a červené čočky
Zdravé polévky před asi 11 roky z www.jimejinak.cz
Ingredience
- 1 větší cibule
- asi půlka střední dýně = 2,5 hrnku nakrájené (nejlahodnější je hokaido)
- půl hrnku červené čočky
- olej
- sůl
- bobkový list
- kousek mořské řasy (Wakame nebo Kombu)
- zeleninový vývar, nebo horká voda asi 1 litr
- sojová omáčka Tamari
- umeocet
- sojová smetana
- na dochucení šťáva se zázvoru- nemusí být
- na posypání čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně
Postup
Ohřejeme si zeleninový vývar. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli a trochu soli. Necháme lehce zesklovatět. Zalijeme horkým vývarem, nebo vodou a přidáme dýni nakrájenou na kusy, bobkový list, mořskou řasu a propláchnutou červenou čočku. Vaříme asi 20 minut do změknutí zeleniny. Na závěr polévku odstavíme a rozmixujeme do hladka.
Dochutíme umeoctem, pokud je málo slaná, použijte trochu sójové omáčky, nebo miso pasty. Do hotové polévky je výborná šťáva ze zázvoru. Stačí nastrouhat asi 3 cm zázvoru nahrubo a pak vyždímat v pěsti přímo do polévky.
Podáváme posypané upraženými dýňovými, nebo jinými semínky a troškou petrželky.
Děti do 1 roku
Pokud vaříte zároveň pro dítě do roka, nepoužívejte sůl a když bude zelenina uvařená, odeberte pro dítě a buď jí pouze rozmačkejte vidličkou, nebo rozmixujte. Pro ostatní dosolte a ještě nechte polévku chvíli povařit, aby se sůl zabudovala do zeleniny a neškodila nám. Pak dochutíte misem, umeoctem a zázvorem, pokud máte rádi lehce štiplavou chuť.
Děti 1-2 roky
Polévka už může být lehce osolená. Pak pro děti odeberte a pro dospělé použijte ume ocet, sójovku a zázvorovou šťávu.
Děti od 2 let
Mohou polévku už jíst s vámi, jen buďte opatrní se šťávou ze zázvoru.
Dýni nejdříve velkým nožem rozkrojte napůl, nejde to úplně dobře a pak pomocí lžíce vyberte měkký vnitřek, ten lze použít na vývar. Nakrájejte jí klidně na větší kusy, stejně se bude mixovat. Dýni není nutné loupat, zvlášť, pokud je mladá. Slupka se v pohodě rozvaří a následně rozmixuje. U starších kousků už je loupání potřeba.
Pokud by jste jí chtěli obzvlášť mít krémovou, přidejte 10 minut před koncem varu hrst ovesných vloček.