Ivona
Hovězí rendang
My favorites před více než 10 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 3 lžíce rostlinného oleje nebo extra panenského olivového oleje
- 3 cm zázvoru
- 2 stonky citrónové trávy
- 2 lžičky římského kmínu
- 1 lžička mletého badyánu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 kus skořice (cca 7 cm)
- 1- 4 sušené čili papričky
- 2 červené cibule
- 5 stroužků česneku
- 100 g kokosu strouhaného
- 800 ml kokosového mléka
- 1,5 kg hovězího masa (kýta, pupek, z hrudní části konců žeber, ..)
- 2 lžíce tmavé sójové omáčky nebo sůl
- 2-4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce silné sójové omáčky
- (2-4 kafrové listy)
- (2 cm kořene galanga, podobné zázvoru)
Postup
1. Čili papričky zalijte vroucí vodou a nechte odstát. Mezitím si nakrájejte cibuli, česnek, zázvor, (galanga), citrónovou trávu, přidejte čili i s horkou vodou, kurkumu, koriandr, badyán, římský kmín a vše pomocí procesoru nebo tyčového mixéru rozmixujte na pastu.
2. Na suché pánvi si orestujte strouhaný kokos do zlatohněda.
3. Maso si nakrájejte na kostky (přibližně 2-3 cm velké) a ve velkém hrnci orestujte do zlata na rozpáleném oleji. Maso vyjměte, odložte do misky stranou, stáhněte výkon a ve stejném hrnci restujte pastu. Když se většina tekutiny odpaří a pasta se rozvoní, vraťte zpět maso, přidejte skořici, kafrové listy, dobře promíchejte a přidejte kokosové mléko, cukr, sójovou omáčku a strouhaný orestovaný kokos. Tuto směs přiklopte částečně poklicí a za občasného míchání při středním až slabém ohni táhněte 4-7 hodin.
4. Rendang je zpočátku světlý a velmi řídký, hotový je, když je odpařena téměř všechna tekutina, je tmavohnědý a maso se rozpadá. Můžete ještě dosladit nebo dosolit podle vaší chuti a hned servírovat třeba s rýží nebo nechat ještě odležet na další den, kdy je ještě lepší.