Renata Stokli
Plněné slané minihamburgery
VEČEŘE před více než 10 roky z recepty.vareni.cz
Ingredience
- 1 ks vejce
- 500 g polohrubá mouka
- 30 g droždí
- 30 g máslo
- 1 špetka sůl
- 1 lžička cukr
- 300 ml mléko
- sezam
- 1 ks vejce
- sůl
- 125 g lučina
- 125 g máslo
- 3 stroužky česnek
- maso nebo uzenina
- čínské zelí nebo hlávkový salát
Postup
Z mouky, mléka, másla, vejce, tuku, droždí, cukru a soli vypracujeme těsto, necháme vykynout a rozválíme na 1,5 cm silnou placku. Vykrajujeme kolečka 3 - 3,5 cm, potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme sezamem. Na plechu necháme ještě 10 minut kynout a vložíme do trouby na 200 °C vyhřáté. Pečeme 15 minut.
Mezitím si připravíme náplň, na kterou do pěny vyšleháme máslo, lučinu, prolisované stroužky českého česneku a sůl.
Po vychladnutí rozkrojíme žemličky ve 2/3, plníme přes špičku slanou náplní, na lístek salátu vložíme placičku z mletého masa. Můžeme použít karbanátek velikosti hamburgeru, obalený a opečený miniřízeček z kuřecího nebo ryby. Ale dá se použít i klobása či salám.
Plněné slané minihamburgery podáváme jako chuťovku, při slavnostních příležitostech se blýsknete originalitou.