Renata Stokli
Kuracia paštéta s čiernym peprom
PAŠTIKY před více než 10 roky
Ingredience
- 30 g masla
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná najemno
- 3 strúčiky cesnaku, drveného
- 1 lyžica tymiánových lístkov
- 80 ml brandy
- 250 g masla, zmäknutého + trocha na vymazanie formy
- 1 kg kuracej pečene, očistenej od blaniek
- 85 ml smotany na varenie
- morská soľ a čerstvo namleté korenie
- Na zdobenie:
- Guličky čierneho pepra a rozmarín
Postup
1. V pánvičke si rozpustíme másla, pridáme olej, aby sa nám maslo nespálilo.
2. Očistíme si cibuľu, nakrájame ju na drobno, očistíme cesnak, prelisujeme alebo nakrájame na dorbno. Do pánvičky vložíme cibuľu, restujeme asi 3-4 minúty.
3. Pridáme nakrájaný cesnak a očistenú kuraciu pečienku (očistenú znamená, zbavte ju bielych blaniek, nie je to príjemné,a le zvládlo som to ja, zvládnete i vy ) a restujeme cca 10 minút, aby sa nám pečienka z oboch strán pekne zatiahla.
4. Pridáme 80 ml brandy, počkáme, kým sa alkohol vyparí a restujeme s pečienkou cca 5 minút. Je důležité, aby pečienka bola troška zvnútra fialová, nie krvavá, paštéta bude mať potom krajšiu farbu.
5. Do míse vlejeme smotanu, pridáme na kocky nakrájené maslo, orestovanú pečienku, soľ, drtené čierny peper, lyžicu tymiánu a všetko rozmixujeme tyčových mixérom.
6. Následne by sa mala paštéta ešte prepasírovať, bude mať jemnejšiu chuť…tento krok možte a nemusíte následovať. (ja som polovičku paštéty prepasírovala a polovičku nie a rozdiel bol minimálny).
7. Hotovú páštétu vlejeme so máslom vymazanej fomy, napr. Formu do rolády, či srnčieho chrbáta, ja som použila i malé sklenené poháre a malinké keramické misky.
PS: nezabudni podávať s kyslými uhorkami a čerstvým chlebom
Delikátne varenie a dobrú chuť,
Praje Deli Bety
Iveta před více než 10 roky
Také dělám.Dávám místo brandy bílé víno.Formu vyložím slaninou.vynikající.