Renata Stokli
Gratinované brambory Dauphinoise
PŘÍLOHY před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1,5 kg brambor
- máslo
- česnek
- sušená šalvěj
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 250 ml 12% smetany
- 50 ml silného vývaru
Postup
Příprava jídla
1,5 kg brambor oškrábejte a nakrájejte na milimetrové plátky. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Brambory vrstvěte do máslem vymaštěné a česnekem vytřené zapékací nádoby. Každou vrstvu osolte a okořeňte sušenou šalvějí, čerstvě namletým pepřem, a vše zalijte 250 ml 12% smetany a 50 ml silného vývaru. Brambory zakryjte pečicím papírem a zatižte (třeba poklicí) tak, aby vrstvy brambor k sobě co nejlépe přilnuly. Pečte asi hodinu a čtvrt; pak sejměte papír a ještě patnáct minut dopečte dozlatova.