Renata Stokli
Paštika z králičího masa
PAŠTIKY před více než 10 roky z ona.idnes.cz
Ingredience
- Doba přípravy: 40 minut + 12 hodin marinování + 90 minut pečení
- 2 zadní stehna z králíka + hřbet
- játra z králíka
- 300 g anglické slaniny vcelku
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 6 kuliček zeleného pepře
- 50 ml koňaku
- sůl
- 200 g tenkých plátků anglické slaniny
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1–3 lžíce strouhanky
- Zdroj: http://ona.idnes.cz/kralik-na-vine-0fk-/recepty.aspx?c=A121026_095651_recepty_job
Postup
Stehna a hřbet vykostíme a pokrájíme na menší kousky. Anglickou slaninu rozkrájíme na kostky. Šalotku a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.
2. Kousky masa, játra a slaninu vložíme do většího plastikového uzaviratelného sáčku, přidáme šalotku a česnek, tymián, zelený pepř, koňak, sůl, rukou promícháme a necháme 12 hodin odležet v chladu.
Kde sehnat kvalitní králičí maso?
Je řada farem, kde se na něj specializují, např. Farma u řeky Orlice v Lípě nad Orlicí, Farma Vysočina poblíž Vlachovic či Western Farm Alvero v Bohumileči.
3. Troubu předehřejeme na 160 °C. Formu na paštiku vyložíme plátky slaniny tak, aby přesahovaly přes okraj formy.
4. Celý obsah sáčku dvakrát umeleme na masovém mlýnku, promícháme s vejci, smetanou, případně zahustíme strouhankou.
5. Formu vyloženou slaninou naplníme umletou směsí, dobře upěchujeme, několikrát sklepneme, abychom neměli v paštice vzduchové bubliny.
6. Plátky slaniny přehneme přes paštiku. Formu zakryjeme alobalem, vložíme do pekáče, do kterého vlijeme horkou vodu, a pečeme ve vyhřáté troubě asi 90 minut.
Tip: Podávejte s tmavým chlebem, nakládanou zeleninou nebo okurkami. Králičí játra můžete nahradit kuřecími.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/kralik-na-vine-0fk-/recepty.aspx?c=A121026_095651_recepty_job