Renata Stokli
Mini Vianočky
SLADKÉ DOBROTY před více než 10 roky
Ingredience
- Mini vianočky
- 250 ml mlieka
- 500 g hladkej můky
- 1 lyžica krupicového cukru
- 20 g droždia (polovička balenia)
- 100 g másla (použla som klasickú Heru na pečenie)
- 1 vanilkový cukor (pre aromatickejšiu chuť vanilky použite i dreň z 1 vanilkového lusku)
- štipka soli
- 1 žĺtok
- 1 rozšľahané vajíčko na potretie
- 100 g nasekaných mandlí (pozdĺžne nasekaných)
- 50 g hrozienok
Postup
1. V malej miske si zohrejeme 100 ml mlieka, tak aby bolo vlažné, pridáme lyžicu krupicového cukru a rozdrobené droždie.
2. Uložíme misku s kváskom na teplé miesto, ja som ju uložila na teplý radiátor. Za 10 -15 minút kvások vzrastie. Dajte však pozor, ak je radiátor příliš horúci, podložte misku radšej utierkou.
3. Do veľke misy vložíme preosiatu múku, pridáme štipku soli, 1 vanilkový cukor, citrónovú kôru a premiešame. Ja som ešte priedala dreň z 1 vanilkové lusku, aby vianočky krajšie voňali.
4. Do misy pridáme 1 žĺtok, zvyšné mlieko a pomaličky vlejeme vykysnutý kvások, premiešame vareškou, pridáme roztopené a vychladené maslo. Na záver pridáme nasekané mandličky a hrozienka a premiešame.
5. Všetko miesime v mise vareškou, až kým sa cesto nespojí a cesto nám nebude vydávať (teraz sa nesmejte) podivné zvuky, proste dostáva sa do ňho vzduch a ono si tak mlaská.
6. Prikryjeme ho čistou utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
7. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú časť rozdelíme na 5 kúskov, z kterých urobíme úzke šúľance=pramene o dĺžke asi 20 cm.
8. Postup pletenia je nasledovný: z troch šúľancov=prameňov si upletieme cop. Zvyšné dva iba stočíme a položíme na cop. Takto pokračujeme u zvyšných 3 kúskov cesta.
9. Po upletení mini vianočiek rozšľahaným vajíčkom potrieme mini vianočky.
10. Mini Vianočky posypeme mandličkami a šup s nimi do predhriatej trúby na 190 C približne 30 minút.
Delikátne pečenie a dobrú chuť a krásne Vianoce,
vám praje,
DeliBety