Renata Stokli
Medovník
SLADKÉ DOBROTY před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- mouka pšeničná hladká
- 500
- gramů
- cukr
- 140
- gramů
- vejce
- 2
- kusy
- máslo
- 60
- gramů
- med
- 2,5
- lžic
- jedlá soda
- 2
- lžičky
- sůl
- 1
- špetka
- marmeláda
- (pikantní, na potření)
- máslo
- 250
- gramů
- cukr
- 250
- gramů
- cukr
- 2
- lžíce
- mléko
- 2,5
- decilitrů
- rum
- 2
- lžíce
- moučka škrobová
- 2
- lžíce
- žloutek
- 1
- kus
- cukr vanilkový
- 1
- balíček
- máslo
- 80
- gramů
- cukr
- 80
- gramů
- kakao
- 2
- lžíce
- moučka škrobová
- 1
- lžíce
- mléko
- 1
- lžíce
- rum
- 1
- lžíce
Postup
V kovové míse ponořené do horké vodní lázně rozpustíme máslo, cukr a med. Mísu vyjmeme a když trochu zchladne, vpracujeme rozmíchaná vejce a mouku se sodou a solí. Těsto necháme odpočinout a mezitím připravíme náplň.
V mléce rozšleháme žloutek a škrob a v malém kastrůlku mícháme na mírnějším ohni do zhoustnutí. Přidáme 2 lžíce cukru, vanilinový cukr a mícháme do zchladnutí. V míse vyšleháme zbylý cukr se změklým máslem a rumem a postupně přišleháme vychladlý krém.
Těsto rozdělíme na tři díly, rozválíme je na čtverce nebo obdélníky, přeložíme na plech s papírem na pečení a upečeme při 175 °C dozlatova. Po vychladnutí potřeme dva pláty tence marmeládou a polovinou krému a položíme je na sebe. Zakryjeme je posledním plátem, který potřeme jen marmeládou.
Na polevu rozehřejeme máslo s cukrem, přimícháme mléko, škrob, rum a na závěr kakao. Polevu rozetřeme po povrchu medovníku, necháme ho nejlépe tři dny odležet a před podáváním ho nakrájíme na řezy.