Kristýna Žďárská
Štrúdl s krémem a jahodami
Sladké dobroty před více než 10 roky z ona.idnes.cz
Ingredience
- Příprava: 50 minut + 30 minut na odležení těsta + 40 minut pečení
- Na 2-3 štrúdly
- * 1 základní těsto na závin * 125 g másla na potření * 2 hrsti strouhaného kokosu * 750 g tučného měkkého tvarohu * 5 lžic smetany na šlehání * 3 žloutky * špetka soli * 2 sáčky vanilkového cukru * 3 lžíce vaječného likéru * kůra z poloviny citronu, bio * 2-3 lžíce moučkového cukru + na poprášení * 2 lžíce pudinkového prášku s vanilkovou příchutí * 250 g jahod * 3 lžíce mandlových lupínků
- Zdroj: http://ona.idnes.cz/strudl-sedmkrat-jinak-kolikrat-ho-umite-tolikrat-jste-kucharkou-phc-/recepty.aspx?c=A091222_161444_recepty_ves
Postup
1. Z připraveného těsta vytáhneme dva nebo tři tenké pláty těsta. Necháme je trochu oschnout a potřeme zchladlým máslem. V míse prošleháme tvaroh, smetanu, žloutky, špetku soli, vanilkový cukr, vaječný likér, kůru z citronu, pudinkový prášek a podle chuti dochutíme moučkovým cukrem. Těsto potřené máslem posypeme kokosem, vyhneme se okrajům.
2. Náplň rozetřeme na připravené těsto, širší okraje ale necháme také volné. Krém poklademe jahodami, větší můžeme přepůlit, mražené předem povolíme a nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
3. Pomocí utěrky srolujeme záviny, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, konce závinů spojíme a ohneme dolů. Záviny potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 40 minut.
4. Ke konci pečení potřeme máslem a posypeme mandlovými lupínky. Ihned po vytažení z trouby záviny opět potřeme máslem, necháme zchladnout a nakrájíme na řezy. Podáváme posypané moučkovým cukrem.
Tip
Tvaroh můžete nahradit ricottou, lučinou či jiným přírodním krémovým sýrem. Pudinkový prášek lze zaměnit za maizenu a přidat trochu vanilky. Za vyzkoušení stojí i bio pudink nebo do tvarohu vmíchejte na zahuštění trochu hrubé krupice či mletých mandlí.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/strudl-sedmkrat-jinak-kolikrat-ho-umite-tolikrat-jste-kucharkou-phc-/recepty.aspx?c=A091222_161444_recepty_ves