Kateřina Mikešová
Salát Caesar podle Zdeňka Pohlreicha
Saláty & jiné před více než 10 roky z prostreno.bety.cz
Ingredience
- 2 hlávky římského salátu
- 2 ks kuřecích prsou
- olivový olej
- - na opečení masa
- sůl a pepř
- 1/2 ks bagety
- - na krutony
- 1 hrst hoblinek parmezánu
- - na ozdobu
- 4 stroužky česneku
- - na ochucení krutonků
- Na zálivku
- 2 ks žloutků
- 1 ks citronu
- - použijete jen šťávu
- 2 ks ančoviček
- - nebo filátek sardele
- 2-3 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička worcesterové omáčky
- 150 ml olivového oleje
- 1 lžička parmezánu
- - strouhaného
Postup
Salát buď nakrájejte nebo natrhejte na středně velké kousky do salátové mísy. Suroviny na zálivku, ideálně v pokojové teplotě, smíchejte a ručním šlehačem nebo mixérem prošlehejte tak, aby výsledná zálivka měla hustší konzistenci, aby kousky salátu dobře obalila a ochutila.
Na pánvi přidejte do oleje stroužky česneku na ochucení oleje. Česnek vyjměte a přihoďte kostičky z čerstvé bagety a nechte dozlatova opéct.
Do pánve po krutonech dejte na tenké plátky (nebo kostičky) nakrájené kuřecí maso, které jste předtím osolili a opepřili.
Salát smíchejte těsně před podáváním se zálivkou, poté přidejte kousky kuřecího masa a vyskládejte na talíře. Talíře nakonec ozdobte hoblinkami parmezánu a krutonky.